Skip to content

Работилница за деца събужда интереса на подрастващите към технологиите

  • by
150+

Деца и родители

3

Професионални гимназии

4

Технологични компании

При засилен интерес от страна на над 150 деца и техните родители, премина първото издание на работилница “Технологии”. Събитието, което има за цел да събуди интереса на подрастващите към новите технологии и професионалното образование, се проведе на 13 и 14 септември, в рамките на Нощ Пловдив.

Със специално подготвени за децата активности се включиха следните компании:

✓ Либхер Хаусгерете Марица;

✓ Биомашиностроене;

✓ BTL България;

✓ Монди Стамболийски.

Присъстващите деца имаха възможност да сглобяват и изработват различни модели на машини и апарати, както и да изпробват сръчността, наблюдателността и концентрацията си в специално подготвени за събитието активности.

Участие в събитието пред радио Пловдив взеха и ученици и техните учители от 3 професионални гимназии:

✓ Професионална гимназия по електротехника и електроника;

✓ Професионална гимназия по хранителни технологии и техника;

✓ Професионална гимназия по механотехника “Проф. Цветан Лазаров”.

Учениците от професионалните гимназии – стажанти в съответните компании, взеха активно участие в събитието, помагайки по време на различните активности с деца.

Работилницата “Технологии” е част от програма, посветена на събуждането на интереса на децата към техническите науки и професионалното образование. Близо 170 ученици от пет училища в VI и VII клас взеха участие в програмата за ранна кариерна ориентация и мотивация през 2018 година. Учениците посетиха на място водещи предприятия от региона и се запознаха с процесите на работа, на автоматизация и нововъведенията, интегрирани в новите предприятия. 

Програмата продължава и през 2019 година, включвайки в обхвата на програмата 450 ученици от 10 основни училища, 10 компании, както и 5 професионални гимназии.

През 2016 година Община Пловдив бе една от първите общини, които подписа споразумение за създаване на този борд съвместно с Министерство на образованието и Тракия икономическа зона. Целта му беше да се направи по-тясно сътрудничество с училищата и бизнеса, както и популяризиране на възможностите за ранно кариерно развитие на децата и по-голяма информираност на техните родители.